Bir makalenin yazar sıralamasında aşağıda belirtilen kurallar tavsiye edilmektedir:
"Yazar listesinde birinci sıra, üzerinde çalışılacak soruyu ortaya koyanındır. Bilimsel çalışmanın en önemli bölümü araştırmaya değer sorunun onaya konulmasıdır. Kimi kez soruyu belirleyenle hipotezi kuran aynı kişi olmamaktadır. Bu durumda hipotezi kuranın yeri ikinci sıradır. Üçüncü sıra ise ortaya konan hipotezin nasıl sınanabileceği sorununu çözenin, yani araştırmanın yöntemini oluşturanındır. Bundan sonraki isimler çalışmaya yaptıkları katkı oranında yerleştirilirler. Uygulamacının sıradan gündelik uygulamaları yazarlık hakkı getirmez, örneğin: bir biyokimya laboratuarında, kan lityum düzeylerinin saptanması, bu uygulamayı yapan kişiye yazarlık hakkı kazandırmaz. Ancak çalışmaya yeni bir düşünce ya da yöntemle katkıda bulunan bir kişi laboratuar teknisyeni de olsa yazarlık hakkı kazanır. Benzer biçimde, istatistik için çalışmanın başlangıcında alınan yardım yazarlık hakkı getirmezken ve yalnızca teşekkür bölümünde bu yardımın belirtilmesi yeterli olurken, araştırmanın tümüyle söz konusu istatistiksel yönteme dayanması yazarlık hakkını ortaya çıkarır (Kuterdem 1999). Bir makalede katkısı bulunmayanların hangi nedenle olursa olsun yazar listesinde yer almaları etik dışıdır. Bu bilimin temel amacı olan gerçeğe ulaşma ülküsüne açık bir saldın olarak kabul edilir. Aynı biçimde bir makaleye önemli katkıda bulunan bir kişinin adına yazar listesinde yer verilmemesi de etik dışı bir tutumdur. Bu durumda da adalet ilkesi çiğnenmiş olmaktadır. Çalışmaya önemli katkıda bulunmuş olmasına karşın adının yazar listesinde yer almasını istemeyen araştırmacı, bunun gerekçelerini yazılı olarak açıklamak zorundadır (Kuterdem 1999).". (154)
Kaynak: N. Yasemin Oğuz. (1999). Bilimsel Yayın Etiği. Klinik Psikiyatri, 1999(2), 153–159.
Ayrıca bkz: Değirmencioğlu, S., Demirutku, K. (1999). Türkiye’de psikoloji uygulama, araştırma ve yayımlarında etik ilkeler. Tartışma III: Öğretim üyesi ve öğrenci işbirliği ile hazırlanan yayınlar- da yazarlık hakkının ve sırasının belirlenmesinde yardımcı olabilecek öneriler. Türk Psikoloji Dergisi, 14, 111-119.
Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinden hazırlanan makalelerde, tezin sahibi olan öğrenci birinci yazar, danışman öğretim üyesi ikinci yazar olarak kaydedilmektedir. Makalenin bir lisansüstü tezinden hazırlandığının belirtilmesi önemlidir ve makalenin değerini artırır; ancak şart değildir.